Wednesday, October 29, 2014

The Gulai Restaurant (Restoran Makanan Halal di Kemboja)






Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera


Restoran Masakan Tulen Malaysia
(Restoran Makanan Halal di Phnom Penh)


Jikalau anda singgah atau berada di bandaraya Phnom Penh, Kemboja dan ingin menjamu selera dengan makanan / juadah bercitarasa masakan Malaysia yang lazat . . . jangan tercari-cari lagi . . . terus saja ke The Gulai Restaurant! 

























Restoran milik Susie Ibrahim, Allan Mor dan rakan niaga mereka Jukie ini amat terkenal di kalangan para pengunjung asing dan warga Kemboja sendiri yang 'pandai makan' makanan Malaysia. 



































Susie Ibrahim adalah Managing Director restoran ini manakala Allan Mor pula menjadi Chief Executive Officer (CEO). 









Foto atas n bawah:
Penulis(kanan) bersama Allan Mor, CEO The Gulai Restaurant


















Jukie berperanan sebagai co-partner. Mereka dibantu Akierana Shin yang bertanggung jawab sebagai Public Relation Manager dan para pekerja serta staf sokongan yang cekap lagi mesra pelanggan.










Dari kiri:
Jukie (Co-partner The Gulai Restaurant), penulis








Dari kiri:
Bakar, Jukie, penulis








Akierana Shin (Public Relation Officer, The Gulai Restaurant)









Foto atas n bawah:
Penulis bersama Akierana Shin











Restoran ini terletak di Ground Floor, Season Residence Building, 109 - 135, Street 144, Sangkat Phsar Kandal II , Khan Daun Penh, Phnom Penh, Cambodia.   













The Gulai Restaurant kepunyaan sepenuhnya warga Malaysia ini dibuka setiap hari kecuali pada hari cuti umum. Waktu perniagaannya dari pagi hingga ke malam. 


Penulis berserta dua sahabat dari Malaysia pergi ke The Gulai Restaurant pada hari Selasa 28 Oktober 2014 untuk menikmati sarapan (breakfast a la carte) dan makan tengah hari(buffet lunch @ USD 7 per head) di situ. 












Foto atas n bawah:
Bakar dengan Support Staff The Gulai Restaurant




























Dari kiri:
Syed Azmeer Al-Hussaini 
(Vice President, Malaysian Business Council of Cambodia),
Penulis










Dari kiri:
Syed Azmeer, penulis, Bakar








Dari kiri:
Bakar, Syed Azmeer, penulis



*{Menurut Sdr Jukie pesanan hidangan makanan secara a la carte hanya dapat dilayan pada waktu sarapan dan mulai jam 6:00 petang waktu tempatan.}









Bakar  dan  Jamil








Ra Sat dan Jamil








Ra Sat dengan penulis






Bakar asyik ketawa . .







Jamil fenin' kapla . . . 




Terbukti penulis tidak tersalah pilih tempat makan yang benar-benar cermat dan mahir menyediakan berbagai jenis makanan enak. Makanan yang dimasak semata-mata untuk memenuhi kehendak selera dan citarasa para pengunjung . . . khasnya penggemar authentic Malaysian cuisine ke situ. 








Ira 
(staff @ The Gulai Restaurant)
 berdiri yakin bersebelahan masakan lauk-pauk ala Malaysia








Ulam dan Sambal . . . Malaysian Style








Ayam Goreng Berlada








Ikan Gulai Lemak Kuning








Daging Goreng Berempah








Terung Goreng / Pajeri Terung








Telor Dadar







Tumis Kacang Panjang







Sup Ayam







Pengat Pisang








Papaya / Betik




Keadaan dalam restoran ini nyaman, bersih dan teratur. Reka letak dekor dan susunan hiasan dalamannya menarik pandangan mata. 
























Ruang Makan ala Jepun

























Bilik Makan VIP




























Bertambah meyakinkan . . . khasnya bagi pengunjung beragama Islam . . . ialah apabila terdapat pelekat yang menunjukkan bahawa makanan yang tersedia dan disajikan di The Gulai Restaurant ini HALAL. 



















Last but not least . . . harga makanan yang disaji di The Gulai Restaurant amat berpatutan . . . dan kualiti sajian makanan amat terjaga . . . sungguh enak dan menyelerakan. [Hmm . . . kalau boleh dapat diskaun sedikit . . . lagi best . . . hahaha.]















Kesimpulannya . . . one will feel at home away from home . . . apabila menjamu selera di The Gulai Restaurant Phnom Penh.

When in Cambodia patronize The Gulai Restaurant . . . the truly Malaysian restaurant that will make you get more vibrant.  


Sepanjang penulis tiga bersahabat berada di The Gulai Restaurant . . .  Jukie, Allan Mor, Akie meluangkan banyak waktu melayan kami. Terima kasih semua. 


Penulis belum sempat menemui Ms Susie Ibrahim, pemilik restoran ini, kerana ketika penulis di situ beliau berada di luar kawasan. 

In sha Allah lain kali ada kesempatan kita dapat bertemu.  







bamuda

dsuarang.blogspot.com

No comments: